Lori’s kweken ( Deel 3 )
Door: Jeroen de Roo
Kweek
Over de kweek met lori’s doen vaak de wildste verhalen. Het zou moeilijk zijn en de vogels zullen slecht broeden. En dit is voor een deel ook wel waar. Er zijn soorten bij die heel moeilijk over gaan tot broeden, maar met de juiste aanpassingen doen deze het ook wel. Over het algemeen zou ik willen zeggen dat het kweken met lori’s niet moeilijker is, dan het kweken met grote parkieten. Mits we ons aan de eisen houden die in de voorgaande delen al verteld zijn. Als de voeding goed is en als de verzorging goed is, dan zullen lori’s vaak wel over gaan tot broeden.
Het is vooral belangrijk dat we zorgen voor ‘Rust en Regelmaat’. Lori’s zijn hier heel gevoelig voor. En we moeten zorgen voor voldoende warmte in ons vogelverblijf, lori’s zijn niet winterhard zoals sommige ‘liefhebbers’menen. Ook tijdens de afgelopen strenge winter, heb ik diverse advertenties gezien van mensen die hun lori’s buiten houden, die dan vogels te koop aanbieden, omdat er een partner gesneuveld is. En vaak gaat dit dan om de iets bijzondere soorten, waarvan geen vogel gemist kan worden. Sommige lori’s overleven de winter wel, maar de resultaten daarna zijn ver onder de maat.
Een lori legt per nest twee eieren, behalve de geelkop lori ( Trichoglossus Euteles ) die kan er 3 tot soms wel 4 leggen. Heel af en toe zijn er koppels bij van andere soorten die drie eieren leggen, maar dit is zeer uitzonderlijk. Ik heb op het moment van dit schrijven 3 jongen van de lori van de blauwe bergen, deze hebben dus drie eieren gelegd. Hiervoor hebben zij alleen bij mij al 8 nesten gehad van maar twee eieren. Ik denk dan ook dat ongeveer 1 van de 10 nesten drie eieren zal bevatten, maar dit moet zich de komende jaren uitwijzen.
Lori’s doen meerdere nesten per jaar, soms wel tot vier keer. Zomer en winter kun je dus jongen hebben, als deze dan niet verwarmd zitten gaat het verkeerd, nog een reden om ze warm te houden. Sommige ‘vogelkenners’, vooral op internet fora, zeggen dat het niet goed is voor de vogels om zoveel nesten achter elkaar te doen en dat zij afgeremd moeten worden door het nestblok er uit te halen of geen honing meer te geven, ik zeg dat het niets uitmaakt voor een lori en ik zal vertellen waarom. Ten eerste leggen lori’s maar twee eieren, dus er wordt per legsel niet zo heel veel kalk aan het lichaam van de pop ontrokken voor het produceren van de eieren, een parkiet heeft vaak een legsel van wel 4 tot 6 eieren en hierbij wordt dus veel meer van de vogel gevraagd. Ten tweede heeft de pop tijdens het broeden geen moeite om de twee eieren warm te houden, bij een legsel van 4 tot 6 is dit al een groter probleem. Het verzorgen van twee jongen door twee ouders is geeft ook geen moeilijkheden voor de ouders, dit kunnen zij makkelijk aan, met vier tot 4 tot 6 jongen kost het bijv. parkieten veel meer moeite. Ook is bij verschillende liefhebbers gebleken dat lori’s zelf aanvoelen wanneer zij genoeg gebroed hebben. Bij een bekende liefhebber zat een koppel Forsten lori’s dat 7 jaar achter elkaar 3 nesten per jaar deed van allemaal 2 eieren, na deze zeven jaar hebben de vogels een jaar lang niets gedaan, alleen slapen in het nest. Na dit jaar zijn ze gewoon weer verder gegaan met broeden, zonder een enkel probleem en doen nu al weer 4 jaar achter 3 nesten per jaar van elk twee jongen. De vogels voelen zelf prima aan wanneer zij moeten stoppen, dit hoeven wij niet voor hen te bepalen.
Tijdens het broeden kan de pop soms wel tot 20 minuten van het nest af gaan, dit is geen probleem, mits het niet te koud is in de voliere, de eieren van lori’s zijn vrij sterk en kunnen wel een poosje zonder warmte, schrik dus niet als de pop langer dan 10 minuten uit het nest is. Schrik ook niet als de pop in bad gaat en dan kledder nat weer het nest in gaat, ook hier kunnen ze goed tegen, zij zal dit namelijk regelmatig een keer doen, vooral tegen het eind vlak voor het uitkomen.
Als er jonge lori’s zijn moeten we er rekening mee houden, dat we het nest na het ringen van de jongen elke week schoon moeten maken. De jongen doen al hun behoeften in het nest en dit wordt vaak heel erg nat. Maken we de nestkast niet op tijd schoon, dan bestaat de kans de vogels verdrinken in hun eigen ontlasting, verder kan het snel gaan schimmelen en kunnen er allerlei schadelijke bacterien in de ontlasting gaan zitten. Als nest materiaal gebruik ik altijd houtschaafsel uit de bekende pakken voor bijv. konijnen.
Ziektes
Lori’s zijn gevoelig voor bepaalde ziektes. Eigenlijk kunnen zij alle ziektes krijgen die andere vogels ook kunnen krijgen en de bestrijding van de meeste ziektes gaat ook op de zelfde manier. Wel is er een ziekte die vaak de kop op steekt en die bij andere vogels minder voorkomt. Flaggelaten zijn een groot probleem bij lori’s. Elke lori heeft deze bij zich en in princiepe kunnen deze geen kwaad. Door stress kunnen deze flaggelaten zich ontzettend snel vermeerderen en dan worden ze gevaarlijk voor de lori. Deze gaat dan overgeven, er komt een slijmachtige vloeistof uit en de vogel kan geen eten meer binnen houden en sterft aan uitdroging en ondervoeding binnen een paar dagen. Flaggelaten zijn goed te behandelen met Ronizol, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit wordt ook veel gebruikt in de duivensport. Ronizol is erg bitter van smaak en deze kan dan ook het beste geven worden door het te mengen met een beetje water en een flinke scheut honing.
Vaak zie ik dat mensen hun zieke vogels veel te lang in de voliere laten zitten in de hoop dat ze nog weer beter worden. Niet doen, zo gauw je denkt dat er iets niet goed is, de vogel er uit halen en in de ziekenkooi plaatsen en de temperatuur in twee stappen opvoeren naar 32 of 33 graden. Vaak maakt alleen de temperatuur de vogel al beter. Door deze hoge temperatuur hoeft de vogel zichzelf niet warm te houden( vogels gaan bol zitten met de kop in de veren om zichzelf warm te houden ) en als hij zichzelf niet warm hoeft te houden, kan hij al zijn energie steken in het beter worden en hoeft hij zijn kostbare energie niet te steken in het zichzelf warm houden. Wij gaan met een griepje ook niet de hele dag buiten zitten, wij kruipen ook lekker warm onder de wol.