Jeroen

Mijn ervaringen met de hoodedparkiet

 

 

De hoodedparkiet mag met recht een van de meest bijzondere en spectaculaire parkieten uit onze hobby worden genoemd. Vooral de zeeblauwe lichaamskleur van de man, samen met zijn zwarte pet en rug, is zeer bijzonder en spectaculair.

 

 

 

De hoodedparkiet broedt in onze wintermaanden, het broed seizoen voor hoodedparkieten loopt van oktober tot maart.
De hoodedparkieten worden verdeeld in twee soorten broeders, najaarsbroeders en voorjaarsbroeders. De tijd van het jaar waar ze in broeden is afhankelijk van de tijd waar in ze worden geboren.
Vogels die in het najaar worden geboren, zullen dus ook in het najaar gaan broeden en voorjaarsvogels in het voorjaar. Als er een koppel wordt samengesteld van een najaarsbroeder en een voorjaarsbroeder dan zullen hier in 9 van de 10 gevallen geen jongen van komen en het zal ook zeker niet klikken, omdat de vogels in een andere tijd van het jaar in broedstemming komen.

 

 

 

Doordat de vogels in onze koude maanden broeden, moet de nestkast van zeer dik materiaal worden gemaakt of geisoleerd worden, om de warmte in de nestkast goed vast te houden. Ook moet de nestkast worden voorzien van een warmteplaatje of een warmtestaaf of iets dergelijks.
Dit warmte element kan worden bevestigd aan de buitenkant van het nestblok of aan de binnenkant ( dit is in mijn ogen beter ). Het beste kan het dan worden bevestigd aan de zijkant van de nestkast en niet aan de onderkant.
Niet aan de onderkant, omdat warme lucht opstijgt en de onderkant van de deksel gaat condenseren en de druppeltjes vallen dan op de jongen en die krijgen het dan koud, met alle gevolgen van die.

 

 

 

De verwarming hoeft niet direct bij het eerste ei aan, maar kan wachten tot de jongen een dag of 10 oud zijn. De moeder gaat tegen die tijd ’s nachts van het nest af en houdt de jongen dan niet meer warm. Voor die tijd blijft de moeder ’s nachts op het nest en houdt de jongen zelf goed warm.

 

 

 

In de vrije natuur broeden hoodedparkieten in een termietenheuvel. De vogels graven zelf een gang van 15 tot 25 cm en maken aan het eind een nestplaats om te broeden. Hierdoor moeten onze nestkasten ook worden voorzien van een gangetje voor de nest opening van ongeveer 15 tot 25 cm. De maten van de nestkast zijn ongeveer de volgende: 30x17x17 cm. En het invlieggat moet ongeveer 6 cm zijn. En het tunneltje 15/25x 7 x 7.

 

 

 

In het voorjaar van 2005, om precies te zijn begin april, kreeg ik de mogelijkheid om een zeer mooi koppel overjarige hoodedparkieten te kopen. Beide vogels waren najaars vogels. Het enige probleem was dat de vogels in België zaten en ik er op een door de weekse dag heen moest om ze op te halen.
Ik ben toen zo brutaal geweest om een mooi meisje uit mijn klas mee te vragen en ze is tot op heden mijn vriendin, dus de reis was geen enkel probleem.

 

 

 

De man van het koppel was een zeer mooie vogel van 2000 en de pop was van 2002 en ook zeer mooi.
Het viel mij direct op dat beide vogels zeer fors van formaat waren en in een uitstekende conditie en de koop was dus ook snel gesloten. Ik heb bij de koop ook nog twee speciale broedblokken voor hoodedparkieten kunnen afdingen en was hier ook zeer blij mee.

 

 

 

 

 

De vogels werden gehuisvest in een volière bij mij thuis. De afmetingen van deze voliere zijn 250cm x 60cm x 200cm l.b.h.
Hieraan vastgekoppeld zit een nachthokje van 60 x 60 en twee meter hoog en is afgeschermd van de volière door een plaat van 80 cm. De vogels kunnen vrij in en uit vliegen. In het nachthok is de nestkast opgehangen, maar vanaf de eerst dag viel het mij op dat de vogels alleen maar binnen zaten om te eten en verder helemaal niet. Ik dacht dat wordt wel anders als ze in broedstemming komen. Het werd najaar 2005 en het koppel begon elkaar te voeren en te treden en de man begon heel erg te baltsen, maar ze gingen niet in het binnenhok en naar de nestkast keken ze al helemaal niet om.

 

 

 

In de zomer van 2006 heb ik de nestkast buiten gehangen en een andere binnen.
Als het ene niet wil, dan het andere wel.

 

 

 

En in oktober was ik zeer gespannen of ze nu wel interesse in de nestkast hadden. En ja hoor, begin oktober voeren en baltsen en treden. En zo op een dag was de pop weg en ik kon haar nergens vinden.
Ik heb toen nog even voor de voliere gestaan en zag een staart uit het tunneltje van de nestkast komen.
En ik wist waar de pop was.

 

 

 

Drie weken later heb ik nog eens gekeken en tot mijn zeer grote vreugde zag ik 5 eieren in de nestkast liggen. Ik heb toen mijn schouwlampje er bij gepakt en de verassing werd alleen maar groter. Ze waren alle 5 bevrucht.

 

 

 

Na ongeveer 21 dagen kwamen de eieren uit en 5 zeer levendige jongen mocht ik verwelkomen.
Alles ging prima totdat ik op de negende dag ’s morgens bij het hok kwam en zag dat de pop van het nest was en ik had de verwarming nog niet aan gedaan, omdat ik niet had gedacht dat de pop al van het nest zou gaan. Met een bonzend hart deed ik het nest open en zag tot mijn grote schrik dat alle jongen de nacht niet overleefd hadden. De pop was dus al de hele nacht van het nest geweest en het was te koud die nacht voor de jongen om elkaar warm te houden.
Een hele goede les voor mij en ik doe de verwarming de volgende keer al op de 5e of 6e nacht aan om elk risico te vermijden.

 

 

 

Op het moment van het schrijven van dit verhaal ( sinterklaas ) heb ik gelukkig weer drie bevruchte eieren.
En deze keer hoop ik met alle kennis uit de eerste ronde, de jongen wel groot te krijgen.

 

 

 

De hoodedparkiet is geen vogel voor beginners, maar de aanhouder wint!!!

 

 

 

Met vriendelijke vogelgroeten,

 

 

Jeroen de Roo